TÜRKİYE-İSPANYA KONFERANSI
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ile Avrupa, Akdeniz ilişkileri konusunda uzman İspanyol düşünce kuruluşu European Instute of the Mediterranean (IEMed) tarafından düzenlenen yıllık "Türkiye-İspanya Konferansı" na katıldı.
Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Bağış, çok önemli bir zamanlamayla yapılan bu konferansı gerçekleştirdikleri için düzenleyenleri kutladı.
Bağış, yarın iki ülke üst düzey yöneticilerinin bir araya geleceğini, bugünkü toplantının bu zirve için çok büyük bir baz oluşturduğunu söyledi.
Türkiye-İspanya ilişkilerinin 14. yüzyıla dayandığını, 1782 yılından itibaren de diplomatik ilişkilerin başladığını anlatan Bağış, son 10 yılda bu ilişkilerin ivme kazandığına işaret etti.
"İspanya'nın Avrupa Birliğinde Türkiye'yi desteklemesi, bizi çok mutlu ediyor" diye konuşan Bağış, iki ülke arasındaki turist sayısının, akademik alanda öğrenci değişiminin ve ticari ilişkilerin arttığını kaydederek, İspanya Parlamentosunda da bir dostluk gurubu oluşturulduğunu hatırlattı.
Tıpkı Anadolu gibi, İberia Yarımadası'nın da farklı alanlarda, farklı geçmişlerden gelen insanların mekanı olduğuna dikkati çeken Bağış, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ı dahi şaşırtan, bir medeniyetler çatışması riski varken Türkiye ve İspanya'nın medeniyetler ittifakına başkanlık yaptığını ve barışa katkıda bulunduklarını vurguladı.
İspanya'nın son 35 yıl içinde daha iyi bir ülke haline geldiğini, Türkiye'nin de AB ile müzakereleri tamamlayınca çok daha iyi bir ülke olacağını düşündüğünü ifade eden Bağış, "İspanya, insanoğlunun en önemli barış projesi olan AB'nin bir parçası olma konusunda bizi destekledikçe çok memnun olacağız. İspanya, Avrupa'nın ekonomisine, sosyal hayatına, iş gücü ve kültürüne çok büyük katkılarda bulundu. Eminim Türkiye de, her alanda Avrupa'ya büyük katkılarda bulunacaktır" diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi, 4. büyük iş gücüne sahip olduğunu ve ülke nüfusunun önemli bir kısmının 35 yaşın altında bulunduğunu anımsatan Bağış, Avrupa'nın güvenlik, enerji, ekonomik kriz, iş gücü, insan kaçakçılığı gibi sorunlarına bakıldığında, Türkiye'nin çözümün bir parçası olabileceğini gördüklerini söyledi.
Bağış, AB'nin de Türkiye'nin bazı sorunlarına çözüm olabileceğini dile getirdi.
İspanyol dostlarının, AB'yi Türkiye'nin üyeliği konusunda ikna edeceklerini umduğunu kaydeden Bağış, İspanya'nın 2010 AB Dönem Başkanlığı'nın da çok büyük fırsatlar ortaya çıkaracağına inandığını bildirdi.
Bağış, "İlişkilerimizin geleceği, bize çok büyük umut veriyor. Bütün dünya yakında Türkiye ile İspanya arasındaki bu deneyimden bahsedecektir. Burada bir 'Kazan-kazan' durumu var" dedi.
İspanya Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Magdalena Alvarez Arza da konuşmasında, AB konusunda Türkiye'yi desteklediklerini söylerken; konferansa ev sahipliği yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da iki ülke arasında ilişkilerin daha da fazla geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA