DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ, BRÜKSEL'DE TEMASLARDA BULUNDU
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel'de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) 61. toplantısına katıldı.
Bağış, toplantı öncesinde Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering'i ziyaret etti. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) eşbaşkanları Joost Lagendijk ve Yaşar Yakış da görüşmede hazır bulundu.
Avrupa Parlamentosunun ev sahipliğindeki Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun toplantısında Bağış da bir açılış konuşması yaptı. Toplantı gündeminde, AB-Türkiye ilişkileri ve katılım müzakereleri, Türkiye'nin Orta Doğu'da oynadığı rol, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi konular yer aldı.
Avrupa Birliği yetkilileriyle temaslarda bulunan Bağış AB Komisyonu'nun adalet, özgürlük ve güvenlikten sorumlu Başkan Yardımcısı Jasques Barrot ile eğitim ve kültürden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Jan Figel, tarım ve kırsal kalkınmadan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Mariann Fischer Boel, çevreden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Stavros Dimas ve balıkçılıktan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Joe Borg ile görüştü.
Bağış, Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ve AB Konseyi Sekreterliği siyasi-askeri işler ve dış ilişkiler Genel Müdürü Robert Cooper ile de bir araya geldi.
Brüksel'deki İstanbul Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Bağış, Avrupa Adalet Divanı'nın Türk vatandaşlarıyla ilgili vize kararının AB Komisyonu ve AB üyesi ülkelerce değerlendirildiğini belirterek, "Buradaki süreç 'bu karar sadece Avrupa'ya yük taşıyan kamyon şoförlerini kapsar' deme noktasıyla 'bundan böyle hiçbir Türk'e Avrupa Birliği'nin hiçbir üyesi vize uygulayamaz' yelpazesi arasında gelgitlerimiz var. Biz Türkiye'nin ve vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu korumak için, ne aldanan ne aldatan olmak için elimizden gelen çabayı sürdürüyoruz. Burada devletin bütün birimleri bir eşgüdüm içinde hareket ediyor" diye konuştu.
Bağış, bugüne dek görüştüğü tüm muhalefet temsilcilerinin Türkiye'nin AB üyelik hedefine destek beyanında bulunduklarını anlatarak, gelecek 3 yıla yakın seçimsiz dönemde özellikle anayasa değişikliği gerektiren reformlarda destek istedi.
Hükümetin uzlaşma çağrılarına muhalefet partilerinin bugüne dek olumlu cevap vermemesini "seçim atmosferine" bağlayan Bağış, "Muhalefet partilerinin (Türkiye'nin AB üyeliğine destek) beyanlarının arkasında durmalarını beklediğini" dile getirdi.
Bağış, hükümetin özellikle kamu denetçiliği, yargı reformu, Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'nun siyasi partiler yasasıyla ilgili Türkiye'ye tavsiyeleri ve yolsuzlukla mücadele stratejisi gibi konularda muhalefetin desteğini beklediğini ifade etti.
Devlet Bakanı Bağış, AB'nin Ukrayna'nın bazısı 40 yıllık doğal gaz boru hatlarının yenilenmesi için finansman sağlamasının Nabuccu projesinden vazgeçildiği anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine, "Sadece Nabucco değil, bunun gibi 10 tane daha proje gerçekleşse Avrupa'nın 20 yıl sonraki (doğal gaz) ihtiyacı ancak karşılanır. Onun için Nabucco bir boru hattının elden geçirilme kararıyla gözden çıkarılacak kadar basit bir proje değildir. Nabucco önemli bir projedir ve biz Türkiye olarak buna destek veriyoruz. Nabucco'yla ilgili sorun Türkiye'den kaynaklanmıyor. Sorun gerek bu hatta verilecek gazın bulunması, gerekse gazı satın alacak ülkelerin bu projenin gerçekleşmesi için gerekli altyapı fonlarını ayırmasıyla alakalı. Türkiye bütün bu enerji projelerinde çözümün parçasıdır ve böyle olmaya devam edecektir" dedi.
Kaynak: AA