ABD-TÜRKİYE PARLAMENTOLAR ARASI DOSTLUK GRUBU TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETTİ
ABD Kongre Üyesi Edward Whitfield başkanlığındaki Dan Burton, Russ Carnahan, Stephen Cohen, Virginia Foxx ve Luis V. Gutierrez'in dahil olduğu 6 kongre üyesi, 2 eski kongre üyesi ile danışmanlarından oluşan bir heyet Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış'ın daveti üzerine 26-31 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret etti. Ankara ve İstanbul programları olan heyet Türk basını tarafından ilgiyle karşılandı. Heyet 2 yıl önce Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yaptığı ziyaretle resmi olarak Ercan havaalanına inerek ziyaret eden ilk heyet olmasından dolayı gündem konusu olmuştu.
Aynı tarihlerde Türkiye'ye ziyaret etmekte olan Demokrat Benjamin Nelson ve Cumhuriyetçilerin Grup Başkan Yardımcısı Trent Lott ile Judd Gregg, Evan Bayh ve Richard Burr'dan oluşan 5 etkin ABD senatörün programı ile ortak program yapan heyet Ankara'da birçok resmi ziyaret gerçekleştirdi. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Abdullah Gül ile iki ayrı kurum olan ABD Kongre ve Senatosunun delegeleri ile ortaklaşa bir toplantı düzenlediler. Heyetler aynı zamanda Genel Kurmay İkinci Başkanı Sayın Org. Ergin Saygun, TBMM Başkanı Sayın Bülent Arınç ve çeşitli kurum başkanları ile de bir araya geldiler.
Meclis salonunda bir de basın toplantısı düzenleyen heyetler aynı akşam Türkiye-ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış'ın TBMM Protokol Salonunda düzenlediği yemeğe katıldılar. Heyetlerin yanı sıra, ABD Ankara Büyükelçisi Sayın Ross Wilson da yemeğe katılan davetliler arasında yerini aldı.
Yemekte yaptığı konuşmada 2005 yılında Ercan Havaalanı'na direkt uçuş yapmış ilk yabancı delegasyon olan Türkiye Çalışma Grubu'yla tekrar bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Egemen Bağış, aynı heyetin bu ziyaretinde ilk durağının yine KKTC Büyükelçisi Sayın Tamer Gazioğlu'nun onurlarına düzenlediği öğle yemeği olmasının, Türkiye'nin Kıbrıs Davası'nda artık yalnız olmadığının bir kanıtı olduğunu vurguladı.
Müttefiklerinin Kıbrıs Dava'sına verdiği bu desteğin KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılmasıyla taçlandırılması gerektiğini ifade eden Bağış, ayrıca terörizm, demokrasi ve bazı diğer güncel konularda da açıklamalar yaptı.
Bağış konuşmasını sonlandırırken iki ayrı ABD kurumu, yani Kongre ve Senato üyelerini bir arada eşleri ile birlikte misafir etmekten duyduğu gururu da dile getirdi.
Türkiye Çalışma Grubu heyeti adına söz alan Dostluk Grubu Eş Başkanı Edward Whitfield yaparken, Türkiye ve ABD'nin stratejik müttefikliğinin önemini dile getirirken Türkiye Çalışma Grubu olarak iki ülke arasındaki ilişkileri daha da artırmak için ABD nezrinde yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
Senatörler adına ise Benjamin Nelson söz alarak Türkiye'de bulunmaktan dolayı heyeti adına duyduğu mutluluğu dile getirdi ve Türkiye'yi tanıma adına bu tür ziyaretlerin arttırılması gereğini dile getirdi.
Heyetler ertesi gün Ankara'dan ayrıldılar. Senatör heyeti Ortadoğu'daki görüşmelerine devam etmek için Türkiye'den ayrılırken Dostluk Grubu üyeleri ise birçok sivil toplum örgütü ve dini liderle görüşmeler yapmak üzere İstanbul'a geçtiler.