ÇOK BOYUTLU BİR DIŞ POLİTİKA İLE TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ DAHA DA ARTTI
Anadolu Ajansı'nın 31 ülkedeki temsilci ve muhabirlerini bir araya getiren Dış Temsilci ve Muhabirler Eğitim Semineri Antalya'nın Alanya ilçesinde yapıldı.
Seminerin açılışında konuşma yapan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "Kültür, tarih, medeniyet ve coğrafya açılarından öyle bir noktadayız ki, bu ülkede canınızın sıkılması mümkün değil" şeklinde konuştu. Türkiye ile İspanya'nın eş başkanlığındaki Medeniyetler İttifakının ikinci toplantısının Nisan ayında İstanbul'da düzenleneceğini anımsatan Aydın, ittifak çerçevesinde gençlik, eğitim, göç ve medya alanlarında somut projeler yapılmakta olduğunu; medya alanında da somut önerilerde bulunduklarını anlattı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış da açılıştaki konuşmasında, Türkiye'nin aynı zamanda hem Doğu, hem Batı, hem Orta Doğu, hem Akdeniz, hem Asya, hem Avrupa ülkesi olduğunu belirterek, buna uygun olarak önceki dönemlerin aksine çok boyutlu bir dış politikanın izlendiğini kaydetti.
"Türkiye'nin, bölgesinde dostlarının güvendiği, varsa, düşmanlarının çekindiği bir ülke konumuna geldiğini" ifade eden Bağış, Türkiye'nin gerek sahip olduğu öz kaynakları, gerekse ulaşım ve enerji hatları açısından geçiş ülkesi olması gibi özellikleriyle ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Son 7 yılda dış ticarette genel olarak yüzde 300'e varan oranda artış sağlandığını, Türkiye'nin komşularıyla bu alandaki artışının ise yüzde 400 olarak gerçekleştiğini ifade eden Bağış, bunda "komşularla sıfır problem" ilkesi çevresinde yapılan çalışmaların önemli katkısı olduğunu kaydetti.
Bölgesel barışın yanı sıra küresel barışa katkı konusunda da önemli çalışmalar yapıldığını belirten Bağış, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine, oylamaya katılanların yüzde 80'inin oyuyla seçildiğini, bunun da Türkiye'ye duyulan güveni yansıttığını söyledi.
Kıbrıs konusuna da değinen Bağış, Annan Planına kadar Türk tarafının barışı, çözümü istemeyen taraf olarak suçlandığını, Annan Planıyla ilgili gelişmelerden sonra ise barışı ve çözümü istemeyen tarafın Rum tarafı olduğunun uluslararası kamuoyu tarafından da görüldüğünü kaydetti.
Bağış, Türkiye'nin küresel ve bölgesel barışa katkısı niteliğindeki çalışmalar arasında Suriye, İsrail, Pakistan, Lübnan ve İran gibi ülkelerle yapılan ikili ve çok yönlü çalışmaları sayarak, aynı şekilde Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve Ermenistan arasında öngörülen Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu girişiminin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Orta Asya Cumhuriyetleri ile de ilişkilerin geliştirildiğini anlatan Bağış, Moğolistan'daki Göktürk anıtlarıyla birlikte Balkanlar'daki "ecdad yadigarı" eserlerin korunması ve bakımıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.
"Türkiye büyük bir ülke ve bunun gereğini yapıyor" diyen Bağış, Irak'ın da Türkiye'nin terörle mücadelede önem verdiği bir ülke olmaya başladığını, Suriye ile de aynı doğrultuda ilişkilerin geliştirildiğini söyledi.
Türkiye'nin dış politikada Afrika ve Karayipler bölgesine açılmaya başladığını kaydeden Bağış, yakın zamanda açılacak olanlarla birlikte Afrika'daki büyükelçilik sayısının 14'e çıkarılmasının amaçlandığını bildirdi.
Kahve yetiştirmeyen Türkiye'nin "Türk kahvesi"nin bütün dünyada tanındığı örneğini veren Bağış, aynı şekilde petrol ve gaz gibi enerji zenginliği olmayan Türkiye'nin de bir geçiş ülkesi olarak enerji merkezi olabileceğine işaret etti.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuşmasında, AKPM'deki gelişmeler ve Türk dış politikasına ilişkin bilgi verdi. Bu toplantının kendi şehrinde yapılmasından çok memnun olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Türk dış politikasının günümüzde iki unsuru bulunduğunu ve bunların tek boyutlu dış politikadan çok boyutlu dış politikikaya geçişle, önceki dengelerin değişmesi olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin artık sadece AB politikası değil, buna alternatif olmayacak bir şekilde komşuları ile de yakın bir politika izlediğini, savunmada sadece kendi sorunlarını anlatan bir ülke değil, başkalarının sorunlarına da çözüm bulan bir ülke olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi denetiminden çıktığı 2004 yılından beri konumunun değiştiğini kaydetti.
KKTC ile ilgili gelişmelere de değinen Çavuşoğlu, AKPM'de KKTC ile ilgili tanık oldukları son olayın Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın genel kurulda yaptığı konuşma olduğunu, bunun bir ilk olduğunu belirtti.
Toplantıdaki konuşmalardan sonra AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi tarafından Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a plaket verildi. Aydın da konuşmacılardan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'e plaket verdi.